Разлика помеѓу преработките на „Димитар Стојанов - Мире“

с
нема опис на уредувањето
с
| наставка =
}}
'''Димитар (Димче) Стојанов - Мире''' ([[1910Прилеп]], [[Прилеп1910]] - [[1991Скопје]], [[Скопје4 септември]] [[1991]]) е [[Македонци|македонски]] [[државник]] и учесник во [[НОВ|народноослободителното движење]]. Дипломирал историја на [[Белградски универзитет|Белградскиот универзитет]]. Пред [[Втора светска војна|Втората светска војна]] бил професор во [[Прилеп]], [[Кратово]] и [[Ловеч]] ([[Бугарија]]). За време на војната бил интерниран во логорот Чучулигово во Бугарија. По излегувањето од логорот се вклучил во Втората и во Петтата народноослободителна бригада. Бил народен претставник на Првото заседание на [[АСНОМ]], член на Президиумот и повереник за просвета на Второто заседание на АСНОМ. По ослободувањето извршувал одговорни државни, политички и општествени функции, меѓу кои претседател на Народното собрание на [[НРМ]] од [[4 јануари]] [[1951]] до [[1953]]. Бил директор на Архивот на Македонија од 1960 до 1978. Починал во 1991 година во Скопје.
 
За време на војната бил интерниран во логорот [[Чучулигово]] во [[Бугарија]]. По излегувањето од логорот се вклучил во Втората и во Петтата народноослободителна бригада. Бил народен претставник на Првото заседание на [[АСНОМ]], член на Президиумот и повереник за просвета на Второто заседание на АСНОМ. По ослободувањето извршувал одговорни државни, политички и општествени функции, меѓу кои претседател на Народното собрание на [[НРМ]] од [[4 јануари]] [[1951]] до [[1953]].
 
Бил директор на Архивот на Македонија од [[1960]] до [[1978]].
 
==Види исто така==