Разлика помеѓу преработките на „Градска компјутерска мрежа“

нема опис на уредувањето
с (Отстрането уредувањето на Koki thug (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Тиверополник|Тиверополни�)
{{викифицирање}}
Метрополитенската мрежа (MAN)е голема компјутерска мрежа која опфаќа цел град или некој голем комплекс.МAN обично поврзува голем број на локални мрежи (LAN), користејќи високо-капацитетна технологија, како фибер-оптички линкови, и обезбедува врски и услуги кои ги користи широката мрежа (WAN) и интернет.<br />
Според [[IEEE]] 802-2001 MAN е <ref>
IEEE Std 802-2001,
IEEE Standard for Local and Metropolitan Area Networks: Overview and Architecture,
page 1,
section 1.2: "Key Concepts",
http://standards.ieee.org/getieee802/download/802-2001.pdf
</ref>:
{{cquote|MAN е оптимизирана за поголема географска област од локалните мрежи, почнувајќи од неколку блока со згради па до цели градови.Добивањето на умерена, до висока податочна рата, кај MAN обично зависи од комуникациските канали. MAN ,може да биде поседувана и управувана од страна на една организација, но обично се користи и од други организации и поединци. МAN исто така може да биде поседувана и управувана и како јавна услуга, која ќе овозможува комуникација и поврзаност на локалните мрежи.}}
 
Авторите Kenneth C. Laudon и Jane P. Laudon(2001), кои го напишале трудот [http://en.wikipedia.org/wiki/Management_Information_Systems Менаџмент На Компјутерските Системи]: Менаџирање на дигитални фирми 10-та едиција, ја дефинираат Метрополитната мрежа како:
MAN е оптимизирана за поголема географска област од локалните мрежи, почнувајќи од неколку блока со згради па до цели градови.Добивањето на умерена, до висока податочна рата, кај MAN обично зависи од комуникациските канали. MAN ,може да биде поседувана и управувана од страна на една организација, но обично се користи и од други организации и поединци. МAN исто така може да биде поседувана и управувана и како јавна услуга, која ќе овозможува комуникација и поврзаност на локалните мрежи.
{{cquote|Метрополитната мрежа (MAN)е голема компјутерска мрежа која зафаќа голема област или некој комплекс.Нејзиниот географски опсег спаѓа помеѓу широката мрежа-WAN и локалната мрежа LAN.MAN обезбедува интернет поврзаност за локалните мрежи во метрополитниот регион, и ги поврзува на широките мрежи како што е интернетот”интернетот. }}Може исто така да се користи и кај кабелската телевизија.
 
Авторите Kenneth C. Laudon и Jane P. Laudon(2001), кои го напишале трудот Менаџмент На Компјутерските Системи: Менаџирање на дигитални фирми 10-та едиција, ја дефинираат Метрополитната мрежа како:
 
“ Метрополитната мрежа (MAN)е голема компјутерска мрежа која зафаќа голема област или некој комплекс.Нејзиниот географски опсег спаѓа помеѓу широката мрежа-WAN и локалната мрежа LAN.MAN обезбедува интернет поврзаност за локалните мрежи во метрополитниот регион, и ги поврзува на широките мрежи како што е интернетот”
Може исто така да се користи и кај кабелската телевизија.
 
===== Имплементација =====
DQDB, е Метрополитенски мрежен стандард за податочна комуникација. Наведен е во IEEE 802.6 стандардот. Користејќи DQDB, мрежата мозеже да биде дури до 20 милји или 30 километри долга, и да работи со брзина од 34 до 155 Mb/s.
Неколку значајни мрежи кои започнале како MAN се MAE-West, MAE-Ist и Sohnet Media Network.
 
== Референци ==
<references />
 
[[Категорија:Метрополиси]]
 
3

уредувања