Разлика помеѓу преработките на „Функција (математика)“

Нема измена во големината ,  пред 9 години
с
Ова дозволува да се зборува за тоа дека на елементот <math>x\in X</math> му е придодаден ''еден и само еден'' елемент <math>y\in Y</math> таков што <math>(x,y)\in f</math>.
 
Според ова, функцијата е ''подредена тројка'' (или [[кортежn-торка]]) од објектите <math>(f,X,Y)</math>, каде
 
* множеството <math>X</math> се нарекува '''дефинициона област''' или '''домен''';