Разлика помеѓу преработките на „Геја (митологија)“

нема опис на уредувањето
 
{{Infobox Greek deity
| Image = Feuerbach Gaea.jpg
| Caption =
| Name = Геја
| God_of = [[Земја]]та
| Abode =
| Symbol =
| Consort = [[Уран (митологија)|Уран]], [[Зевс]], [[Понт (митологија)|Понт]], и [[Посејдон]]
| Parents = [[Chaos (mythology)|Chaos]]
| Siblings= [[Nyx]], [[Erebus]] and [[Tartarus]]
| Children= [[Pontus (mythology)|Pontus]], the [[Ourea]], [[Titan (mythology)|Titans]], [[Hecatonchires]], and [[Cyclops|Cyclopes]]
| Mount =
| Roman_equivalents = [[Terra (mythology)|Terra]]
}}
 
'''Геја''' во [[грчка митологија|грчката митологија]] е мајка на Земја, која била родена од [[Хаос (митологија)|Хаос]], мајка на [[Уран (митологија)|Уран]]. Геја го родила на Уран, кој подоцна пак и станал сопруг. Од нивниот брак се родиле [[Понт (митологија)|Понт]], [[Титани]]те, [[Гиганти]]те.