Деловен план: Разлика помеѓу преработките

Одземени 6 бајти ,  пред 12 години
с
Бот менува: во предвид -> предвид, кое што -> коешто
[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (Бот менува: во предвид -> предвид, кое што -> коешто)
Необелоденетите спогодби (NDAs) со трета странка, нецелосните спогодби, конфликти на интерес, приватни влогови, и заштитата на ничии трговски тајни, може сериозно да ги ограничи слушателите на кои им е презентиран бизнис планот. Алтернативно, тие може да побараат од секоја странка кога ќе го прими бизнис планот да потпиеше договор прифаќајќи специјални клаузули и услови.
 
Ваквата ситуација е доста комплицирана земајќи го во предвид фактот дека вложувачите на капиталот ќе одбијат да потпишат необелоденета спогодба пред да го погледнат бизнис планот, што автоматски ги става во неодржлива позиција гледајќи во два независно исти развиени бизнис планови, двата барајќи оргиналност. Во вакви ситуации една од странките можеби треба да развие две верзии на бизнис планот: расклопен план што може да биде употребен за развивање на врска и детален план што ќе се покажува само тогаш кога вложувачите ќе имаат доволен интерест и доверба за да ја потпишат необелоденетата спогодба.
 
==Отворен бизнис план==
==Сатири==
Бизнис планот е предмет на многу сатири. Сатирите се користат како образовно средство за да се подобри квалитетот на бизнис планот, а истовремено и за да се изрази цинизмот околу бизнис плановите. На пример,
*Пет критериуми за успешен бизнис план во биотехнологијата се користени од страна на Дилберт, комичните стрипови, за да ги потсетат луѓето што се не смеат да прават кога истражуваат и пишуваат бизнис план за почетен биотехнолошки бизнис. Scott Adams, авторот на Дилберт, е магистер по бизнис администрација (U.C. Berkeley) и го смета хуморот како средство за критика кое штокоешто може да го подобри однесувањето кон бизнисите и нивните менаџери. Тој има напишано многубројни критики за бизнис практики, вклучувајќи и бизнис планирање. Веб сајтот Dilbert.com-Games има произведувач за изјави кој ги сатиризира изразувањата често пронајдени во изјавите. Неговата книга The Dilbert Principle-A-Cubicle’s Eye View of Bosses, Meetings, Management Ends and Other Workplace Afflictions (Дилбертовиот принцип-Преградено очно гледиште на газдите, состаноците, менаџментските завршетоци и други мачења на работното место) расправа за слабостите на менаџментот и нивните планови како што се опишани во комичните стрипови Дилберт напишани од страна на Scott Adams.
 
*Во статијата “South Park’s” Investing Lesson, The Motley Fool (Разновидниот будала), новинар на “Fool of the Hill” ги користи Underpants Gnomes (гаќите на џуџето) за да ја илустрира заблудата при фокусирањето на целите, без чиста применета стратегија. Епизодата The Underpants Gnomes ги исмејува бизнис плановите на dot-com ерата.
941.847

уредувања