Разлика помеѓу преработките на „Скриптирање на опслужувачка страна“

с
Бот менува: креиран -> создаден, серверот -> опслужувачот
с (Бот: козметички промени)
с (Бот менува: креиран -> создаден, серверот -> опслужувачот)
{{внимание}}
 
Скриптирање на серверска страна (анг. '''Server-side scripting''') е [[веб сервер]] технологија каде што упитите се разрешуваат преку стартување на скрипта директно на веб серверот, која генерира димачка [[HTML]] страници. Оваа технологија вообичаено се користи за дизајнирање на интерактивни веб страници кои во позадина се поврзани со бази на податоци или слични складишта на податоци. Оваа технологија е реалична од технологијата на [[Скриптирање на клиентска страна]] каде што скриптите се извршуваат кај клиентот во рамките на [[веб прелистувач|веб прелистувачот]]. За оваа намена најчесто се користи [[JavaScript]]. Основната предност кај скриптирањето на серверска страна е можноста за прецизно подесување на одговорот на серверотопслужувачот согласно со барањата упатени од страна на клиентот, а согласно со неговите привилегии за пристап и дефинираните политики за работа со базите на податоци.
 
== Вовед ==
 
Во "старите" времиња оваа технологија била исклучиво применувана во комбинација со [[C (програмски јазик)|C]] програмирањето, [[Perl]] скрипти и [[шел скрипти]] користејќи се со техниката [[Common Gateway Interface]] (CGI). Овие скрипти се извршуваат од страна на [[оперативен систем|оперативниот систем]]. Кодирањето / програмирањето, се изведува на класичен начин согласно програмската спецификација за дадениот програмски јазик, а резултатите едноставно се испорачуваат на веб серверотопслужувачот кој понатаму ги доставува до веб клиентот. Денес, покрај гореспоменатите техники, исто така се користат и [[Active Server Pages|ASP]] и [[PHP]], кои директно се извршуваат од страна на серверотопслужувачот или од страна на одредени модули (т.е. [[mod perl]] или [[mod php]]). Двата начина на скриптирање (т.е. CGI или директно извршување) можат да се исползуваат за креирање на комплексни веб страници. Препорачливо е да се користи техниката на директно извршување бидејќи вообичаено оваа техника резултира со побрз одзив бидејќи нема постојано повикување на соодветниот интерпретер.
 
Динамичките веб страни понекогаш се опслужувани од специјално дизајниран веб апликациски сервер, како што е например [[Python (програмски јазик)|Python]] "Base HTTP Server" библиотеката.
:Комерцијален систем за скриптирање на серверска страна, работи на повеќе платформи
;[[Escapade|ESP]]
:ESP или Escapade е креирансоздаден уште 1997 од страна на Ед Карп, најмногу се употребува во Европа, а многу малку е прифатен во САД.
;[[JavaServer Pages|JSP]]
:Систем базиран на програмскиот јазик Java, кој се вгнездува во HTML страниците.
 
== Креирање на динамички веб страници ==
Креирањето на [[динамичка веб страница|динамички веб страници]] на страната на серверотопслужувачот е една од главните примени на јазиците за '''скриптирањето на серверска страна'''.
 
Како алтернатива на оваа техника се користи уште и '''[[систем на веб шаблони|системот на веб шаблони]]''' во таканаречена [[Model-view-controller|MVC рамка]]. Било кој [[Домен-специфичен програмски јазик|"не веб специфичен" програмски јазик]] може да се користи за управување со [[веб шаблони]]те.
941.847

уредувања