Разлика помеѓу преработките на „Социјализам“

Додадени 1.434 бајти ,  пред 10 години
с
Отстрането уредувањето на 62.162.68.43 (разговор), вратено на последната верзија на Loveless
с (Отстрането уредувањето на 62.162.68.43 (разговор), вратено на последната верзија на Loveless)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Шаблон:Социјализам}}
'''Социјализмот''' е [[идеологија]] чие централно залагање е замена на [[капитализам|капиталистичкото општество]] со општество што ќе се карактеризира со намалување на општествените разлики, со замена на приватната сопственост над средствата за производство со државна и општествена сопственост, со воведување на мерки на економско планирање и со нагласување на економската соработка наместо на економскиот напредок. Најчесто социјализмот се сфаќа во значењето што му го даде [[марксизам|марксизмот]], имено, како преоден период, подготвителна фаза која ќе води кон [[комунизам]].
 
Социјализмот не е хомогена идеологија и постојат повеќе политички правци кои можат да се опфатат со поимот “социјализам”. Во најшироко значење, како социјалисти се класифицираат [[социјалдемократија|социјалдемократите]], [[демократски социјализам|демократските социјалисти]], [[комунизам|комунистите]] и [[анархизам|анархистите]], потесното сфаќање ги склучува анархистите, а според најтесното значење како социјалисти се подразбираат само демократските социјалисти. Во секој случај, разликите помеќу различните социјалисти се толку големи што не може да се зборува за една социјалистичка идеологија, туку само за повеќе социјалистички идеологии.
 
Социјалистичките идеологии меѓу себе се разликуваат речиси по сите прашања кои нивните приврзаници ги сметаат за клучни:
• Дали треба да им се посветува посебно внимание на прашањата што предизвикуваат значителен интерес, а не се поврзани со економските односи помеѓу класите, како заштитата на животната средина, [[феминизам|феминизмот]] итн.?
 
• Дали режимите на чие чело беа или се комунисти (како [[СССР|Советскиот Сојуз]], [[Кина]], [[Куба]], [[СФРЈ|СФР Југославија]] итн.) можат да се сметаат за социјалистички или беа облици на [[државен капитализам]]?
] итн.) можат да се сметаат за социјалистички или беа облици на [[државен капитализам]]?
 
[[Категорија:Социјализам]]