Разлика помеѓу преработките на „Топлина на испарување“

с
Бот: Промена на шаблон: Наука-никулец
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: Промена на шаблон: Наука-никулец)
''Скриена топлина на испарување'' е [[Количество топлина|количеството топлина]] што се потрошува при [[Фазен премин|фазниот премин]] за целосното [[испарување]] на дадена [[маса]] [[течност]] при константна [[температура]] и [[притиоск]]. Ако таа се подели со масата на испарената течност, се добива ''специфичната топлина на испарувањето''. Ако земеме ''m'' = 1[[Килограм|kg]], следува ''dq<sub>i</sub> = dQ<sub>i</sub>''. Значи, специфичната топлина на испарување бројно е еднаква на количеството [[топлина]] што треба да се даде на единица маса течност за целосно да испари при [[Точка на вриење|точката на вриење]]. За различни [[Супстанција|супстанции]] таа има различна вредност.
 
{{Никулец од областа на науката}}
{{Наука-никулец}}
 
[[Категорија:Физички величини]]
941.847

уредувања