Теорија на веројатноста: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
с Бот: козметички промени
Ред 10:
Два клучни концепти во теоријата на веројатноста се [[случајна променлива|случајната променлива]] и [[Распределба (математика)|распределбата на веројатноста]] на случајна променлива.
 
== Поапстрактен поглед на веројатноста ==
 
Математичарите обично ја сметаат теоријата на веројатноста за изучување на простори на веројатноста и случајни променливи &mdash; пристап воведен од [[Андреј Колмогоров|Колмогоров]] во [[1930-ти]]те. [[Простор на веројатност]] е секоја тројка <math>(\Omega, \mathcal F, P)</math>, каде
 
* <math>\Omega</math> е празно множество (наречено „примерочен простор“), секој од чии членови се смета за потенцијален исход на еден експеримент. На пример, ако треба да извлечеме случајни 100 гласачи од сите гласачи и ги прашаме за кого ќе гласаат, тогаш множеството на сите низи на 100 гласачи би бил примерочниот простор &Omega;Ω.
 
* <math> \mathcal F </math> е [[сигма-алгебра|&sigma;σ-алгебра]] на подмножества на <math>\Omega</math> - неговите членови се наречени „настани“. на пример, множеството од сите низи од 100-те гласачи во кое најмалку 60 ќе гласаат за Х се поистоветува со „настанот“ во кој најмалку 60 од 100-те избрани гласачи ќе гласаат така. Да се каже дека <math>\mathcal F</math> е &sigma;σ-алгебра подразбира по дефиниција дека содржи <math>\Omega</math>, дека комплементот на секој настан е настан, и дека унијата од било која (конечна или бесконечна) низа на настани е настан.
 
* <math>P</math> е [[мера на веројатност]] на <math>\mathcal F</math>, т.е., [[мера (математика)|мера]] кај која <math>P(\Omega)=1</math>.
Ред 22:
Треба да се спомене дека <math>P</math> е функција дефинирана на <math>\mathcal F</math>, а не на <math>\Omega</math>, и често не сочинуваат ни булеан <math>\mathcal F=\mathbb P (\Omega)</math>. Не секое множество исходи претставува настан.
 
Ако <math>\Omega</math> е [[преброиво множество]], тогаш речиси секогаш го дефинираме <math>\mathcal F</math> како [[булеан]] на <math>\Omega</math>, т.е. <math>\mathcal F=\mathbb P (\Omega)</math> кој тривијално е &sigma;σ-алгебра и можеме да го создадеме најголемото со <math>\Omega</math>.
Така, во дискретен простор можеме да го испуштиме <math>\mathcal{F}</math> и да напишеме само <math>(\Omega, P)</math> за да го дефинираме. Во друг случај, ако <math>\Omega</math> е [[неизброиво множество]] и користиме <math>\mathcal F=\mathbb P (\Omega)</math>, тогаш се јавува проблем со дефинирањето на мерата на веројатноста <math>P</math> заради тоа што <math>\mathcal{F}</math> е премногу ,голем', т.е. пречесто ќе се јавуваат множества на кои би било незовможно да им се препише уникатна мера, отворајќи проблеми како [[Банах–Тарсков парадокс|Банах-Тарсковиот парадокс]]. Значи мораме да користиме помала &sigma;σ-алгебра <math>\mathcal F</math> (на пр. [[Борелова алггебра]] на <math>\Omega</math>, која е најмалата &sigma;σ-алгебра со која сите отворени множества се измерливи).
 
[[Случајна променлива]] <math>X</math> е [[измерлива функција]] на <math>\Omega</math>. На пример, бројот на гласачите кои ќе гласаат за Х од споменатиот примерок од 100 е случајна променлива.
Ред 33:
== Бибилографија ==
* Pierre Simon de Laplace (1812) ''Analytical Theory of Probability''
* Andrei Nikolajevich Kolmogorov (1950) ''Foundations of the Theory of Probability''
* Harold Jeffreys (1939) ''The Theory of Probability''
* Edward Nelson (1987) ''Radically Elementary Probability Theory''
* Patrick Billingsley: ''Probability and Measure'', John Wiley and Sons, New York, Toronto, London, 1979.
* Henk Tijms (2004) ''Understanding Probability ''
{{Mathematics-footer}}
 
[[Категорија:Теорија на веројатност|*]]
[[Категорија:Дискретна математика]]
[[Категорија:Математичка анализа]]
{{Mathematics-footer}}
 
{{Link FA|ka}}