Џез-гитара: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Бот Додава: pl:Arch Top
с Бот: козметички промени
Ред 2:
[[Податотека:Guitar Epiphone 01.jpg|thumb|right|150px|[[Epiphone]] Emperor, an archtop design.]]
 
'''Џез гитара''', или ''блуз гитара'', е челично-жичана [[гитара]] со препознатлив „заоблен“ стомак, и звук посебно адекватен за [[џез]] и [[блуз]]. Поради ова, џез гитарите имаат репутација како ''џез кутии''. Поимот ''заоблен стомак'' вообичаено означуа инструмент со [[шупливо тело]], иако во посебни случаи кај [[Gibson Les Paul]] со [[цвсто тело]] може да се користи да се разликуваат стандардните модели од гитарите со рамен стомак [[Gibson_Les_Paul_JuniorGibson Les Paul Junior/Special|Special]] и [[Gibson_Melody_MakerGibson Melody Maker|Melody Maker]].
 
Горниот (често и долниот) дел на џез гитарите се или изработени од парче цврсто дрво или пресовани под температура користејќи ламинации, и вообичаено имаат [[f-дупка|f-дупки]]. Заоблувањата и на горниот дел и на f-дупките се слични на оние на фамилијата на [[виолина]]та, на кои што тие биле првенствено базирани. Иако секоја вистинска гитара со заоблен стомак има богат тон без засилување, повеќето гитари џез гитари имаат некој тип на микрофонски/магнетен систем, и се наменети примарно за оваа намена и исто така се и [[семи-акустична гитара|семи-акустичните]] [[електрична гитара|електрични гитари]]. Повеќето магнети на модерните џез гитари се [[хамбакер]]и сместени во позиција на вратот или мостот.
Ред 12:
Најпознатите џез гитари биле фабрички-изработените инструменти на [[Gibson]], [[Epiphone]], [[Gretsch]] и високо ценетите рачно-изработени креации на лутиерите како Д’Анџелико, Стромберг, [[Вилкановски]] и Д’Акусто. Во поскорешни времиња, интересот за џез гитарите повторно заживеал од лутиерите како Боб Бенедето. Стиоло на акустични/електрични џез гитари на Бенедето бил копиран од лутиерите како Дејл Унгер, [[Џон Р. Зајдлер]], Дана Буржоа и други. Повеќето од додатоците ([[штитник (инструмент)|штитник]], кобилица, штимери, потенциометри, итн.) се изработуваат од дрво (абонос или ружово дрво) наместо од метал, и имаат чист акустичен изглед. Моментално, многу фирми, како [[Yamaha Corporation|Yamaha]], [[Epiphone]] (во посед на Gibson), Eagle, и Jay Turser произведуваат џез гитари со прифатливи цени.
 
Некои џез гитари имаат [[Bigsby]] или други системи на [[тремоло рачка]]. Повеќето тремоло системи не може да бидат сместени во џез гитара поради потребата да се исечат големи дупки во стомакот со цел да се смести механизмот, но системите Bigsby и [[Gibson Vibrola]] може да се сместат.
 
<gallery>
Ред 18:
</gallery>
 
== Надворешни врски ==
 
* [http://www.americanarchtop.com Американски џез гитари], веб-сајт на [[Дејл Унгер]].
* [http://www.rizzologuitars.com Рицоло гитари], австралиски лутиер за џез гитари.
* [http://www.gagnonguitars.com Гањон гитари], американски лутиер за џез гитари
* [http://www.patrice-blanc.com Патрис Блан], француски лутиер за џез гитари.
 
[[Категорија:Гитари]]