Ѕвезден каталог: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
сНема опис на уредувањето
с Бот: козметички промени
Ред 1:
'''Ѕвезден каталог''' е [[астрономија|астрономски каталог]] кој се однесува на [[ѕвезда|ѕвездите]]. Во [[астрономија]]та, многу од ѕвездите се означени со броеви. Постојат голем број на различни ѕвездени каталози кои се направени за различни цели во текот на годините, а овде ќе вклучиме само некои од најкористените. Повеќето каталози се достапни во електронска форма и може слободно да ги симнете од центарот за податоци на [[НАСА]], но и од други места (видете ги надворешните врски на крајот).
 
== Низ историјата ==
Првиот каталог на ѕвезди е составен од двајца Кинези астрономи Ши Шен и Ган Де, во4 век п.н.е.<ref>[http://www.liada.net/lared/LaRed353.txt]Gan De. Crónicas del Bambú. (365 aC).</ref> Ши Шен ја составил книгата ''Ши Шен астрономија'' (石申天文, Shi Shen tienwen), а Ган Де ''Астрономско набљудување на ѕвездите'' (天文星占, Тјанвен ксингџан).<ref>[Peng, Yoke Ho (2000). Li, Qi and Shu: An Introduction to Science and Civilization in China. Courier Dover Publications. ISBN 04864144500-486-41445-0]</ref>
 
Во 2 век, [[Птоломеј]] објавил ѕвезден каталог како дел од неговата книга ''[[Алмагест]]'', а во неа се вклучени 1.022 ѕвезди кои биле видливи од [[Александрија]]. Овој каталог се користел во западниот и арапскиот свет повеќе од илјада години.
Ред 8:
Поголем број на ѕвездени каталози се печатени од [[исламска астрономија|исламските астрономи]] во средниот век.
 
== Обележување според Бајер и Фламстид ==
{{main|Ознака Бајер|Ознака Фламстид}}
 
Два система од историските каталози се останати до денешни дни. Првиот систем доаѓа од книгата на [[Јохан Бајер|Бајер]] ''[[Уранометрија]]'' и се однесува на сјајните ѕвезди. Вториот систем доаѓа од книгата на [[Џон Фламстид]] ''Historia coelestis Britannica''.
 
== Целосни небесни каталози ==
Бајер и Фламстид забележале само неколку илјади ѕвезди. Теоретски, целосните ѕвездени каталози се обидуваат да ги забележат сите ѕвезди на небото. Постојат буквално илјадници милиони а можеби и билиони ѕвезди кои се видени преку [[телескоп]], па според тоа оваа задача е невозможна.
 
=== HD/HDE ===
{{main|Henry Draper Catalogue}}
 
Каталогот HD е печатен во периодот 1918&ndash;19241918–1924. Го покрива целото небо до околу 9 или 10 магнитуда, и е посебен затоа што прв се обидува да го категоризира [[спектрален тип|спектралниот тип]] на ѕвездите.
 
 
== Забелешки ==
 
<div class="references-small" style="-moz-column-count:2; column-count:2;">
Ред 28:
</div>
 
== Надворешни врски ==
 
* [http://adc.gsfc.nasa.gov/adc/sciencedata.html NASA Astronomy Data Center]
Ред 38:
* [http://www.seds.org/~spider/spider/Misc/star_cats.html Hartmut Frommert's list of star catalogues]
* [http://www.esa.int/esaCP/SEMNXD25WVD_Expanding_0.html Gaia astrometric satellite]
 
 
[[Категорија:Астрономски каталози на ѕвезди|*]]
Ред 49 ⟶ 48:
[[fr:Catalogue d'étoiles]]
[[it:Catalogo stellare]]
[[ja:星表]]
[[ml:നക്ഷത്രകാറ്റലോഗ്]]
[[ja:星表]]
[[ru:Каталог звёздного неба]]
[[sk:Katalóg hviezd]]