Сојуз на руски писатели и новинари во Париз

Сојузот на руски писатели и новинари во Париз (руски: Союз русских писателей и журналистов в Париже) ― книжевна организација создадена во јули 1920 година. Во 1921 година Иван Бунин бил избран за прв претседател, а една година подоцна ќе го наследи Павел Миљуков, кој ја извршувал оваа функција многу години. Друг верен соработник бил Владимир Зелер, секретар на Сојузот триесет години.

Меѓу членовите на извршниот комитет на Сојузот биле Алексеј Н. Толстој, Сергеј Пољаков, Д.С. Мирски; подоцна Александар Јаблоновски, Константин Балмонт, Валентин Булгаков, Александар Куприн, Марк Слонин, Сергеј Варшавски, Сергеј Ефрон, Борис Зајцев, Иван Шмељов, Марк Алданов, Дон Аминадо, Надежда Тефи, Саша Чјорни, Кирил Зајцев, Вадим Руднев.[1] Сојузот немал свое издаваштво, делата на нејзините членови биле објавувани претежно од „Petropolis Publishers“, како и од списанието „Современные записки“ (Современи записи) и од весникот „Возрождение“ („Преродба“). Додека нацистичките германски трупи влегле во Париз, Сојузот на руски писатели и новинари во Париз се распаднал.[2]

НаводиУреди

  1. Bocharova, Z. Russian Exiles in 1920s-1930s. Collection of documents // Русские беженцы: проблемы расселения, возвращения на Родину, урегулирования правового положения. (1920-1930-е годы) (Сборник документов и материалов). 2001.
  2. Русский Париж / Russian Paris (pdf). - www.bsu.by