Сојуз на македонските емигрантски организации

Сојузот на македонските емигрантски организации (СМЕО) — една од најголемите раководни организации на македонската емиграција во Бугарија меѓу двете светски војни. Неговите друштва се познати како македонски културно-просветни и добротворни братство (МКПББ).

Печат на Островското благотворително братство „Борис Дрангов“.

Основна дејност на организацијата во Бугарија е културна, просветна и добротворна активност, а пред меѓународната заедница и Лигата на народите унапредување на Македонското прашање и непочитувањето на човековите права на Македонците во Кралството Југославија и Кралството Грција.

Организацијата се раководи од Националниот комитет и годишен општ конгрес. Печатени органи на СМЕО се весниците "Независна Македонија", "Македонија" и "La Macédoine". Финансиска поддршка добива од Внатрешната македонска револуционерна организација и од членарина, политичка - од Македонската парламентарна група и одделни пратеници, а на меѓународно ниво е поддржана од странски политичари, општественици, публицисти и научници [1].

Во еден момент бројот на друштвата изнесувал 210 во цела Бугарија [2].

По Деветосептемвријскиот државен удар од 1944 година СМКПББ бил забранет и растурен [3].

Книги издадени од Сојузот на македонските емигрантски организации (на бугарски):

Поврзано уреди

Извори уреди

  1. Гребенаров, Александър. Легални и тайни организации на македонските бежанци в България (1918-1947), МНИ, София, 2006, стр. 264.
  2. „„Погромът над бежанските организации на българите от Македония", Съюз на македонските организации, 2009 г.“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-11-28. Посетено на 2011-07-25.
  3. Електронна енциклопедия „История на България“, ИК Труд, Сирма, 2003 (статия за Македонски дружества и братства)