Соин сос (соја-сос) — основна состојка на јапонското, кинеското и генерално азиското кулинарство.[1][2] Соиниот сос е зачин направен од ферменитирана смеса преварени зрна на соја, житарици, солен воден растовор и Aspergillus oryzae или Aspergillus sojae.[3] Соиниот сос во својот сегашен облик потекнува од Кина, во кој е направен во II век п.н.е...[4][5][6][7] Од Кина се проширил во Источна и Југоисточна Азија, каде се користи за готвење како зачин.[8]

Соин сос
Соиниот сос се прави од зрна соја.

Историја уреди

Наводи уреди

  1. „Soy sauce recipes“. BBC. ...soy sauce (or soya sauce) forms a basic ingredient in East Asian cooking.
  2. „Summer salads: Salmon and soba noodles recipe“. The Guardian. For the marinade; 1 tbsp soya sauce
  3. Leboffe, Michael; Pierce, Burton (30 јули 2006). Microbiology Laboratory Theory and Application (2. изд.). стр. 317. ISBN 9780895827081.
  4. „Soy Sauce, China's Liquid Spice“. www.flavorandfortune.com. Архивирано од изворникот на 2016-11-08. Посетено на 7 ноември 2016.
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име web1.
  6. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име needham2000jiang.
  7. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име needham2000.
  8. Tanaka, Norio. "Shōyu: The Flavor of Japan," Архивирано на 26 февруари 2009. The Japan Foundation Newsletter Vol. XXVII, No. 2 (January 2000), p февруари