Случајот Вагнер - Еден музички проблем (германски: Der Fall Wagner, Ein Musikanten-Problem) - книга на германскиот филозоф Фридрих Ниче од 1888 година.

Случајот Вагнер - Еден музички проблем Фридрих Ниче

Содржина уреди

Осврт кон делото уреди

Според Ниче, за да може целосно да се сфати ова дело, мора да се страда од судбината на музиката, поради тоа што таа го загубила својот афирмативен карактер и поради тоа што таа е декадентна. Сепак, во ова дело, Ниче задржал многу нешта за себе и не го нападнал Вагнер, кого го сакал. Во продолжение, Ниче зборува против германското сфаќање на културата, велејќи дека Германците се одговорни за сите културни злосторства во последните четири века.[1]

Наводи уреди

  1. Фридрих Ниче, Ecce Homo (Ево човека) – Како постајеш, шта си. Сарајево: Издање И. Ђ. Ђурђевића, 1918, стр. 141-150.