Скотсдејл (Аризона)

Скотсдејл е град во сојузната држава Аризона, САД. Според пописот извршен во 2007 година, Скотсдејл има 240,410 жители.

Скотсдејл

ГеографијаУреди

Скотсдејл е сместен во источниот дел на округот Марикопа и е поврзан со Феникс. Скотсдејл е познат како туристичко одредиште. На север се граничи со Кејв Крик, а на југ со Темпи.

ИсторијаУреди

Американските индијанци од племето Хохокам го населиле подрачјето на денешен Скотсдејл од 300 години п.н.е до 1400 година. Пред доаѓањето на Европејците во Скотсдејл живееле американски индијанци од племето Пима.

Збратимени градовиУреди

Скотсдеј има договор за пријателство и партнерство со следните градови:

Надворешни врскиУреди