Сљемескијалиште на северните падини на планината Медведница, во близина на хрватскиот главен град Загреб. Ски-центарот се состои од 4 (четири) километри патеки, 3 (три) жичници и систем за вештачки снег и осветлување за ноќно скијање. Самото скијалиште-центар се спушта од 1032 метри високиот врв Медведница, Сљеме. Сљеме е еден од најголемите скијачки центри во Хрватска, а во близина на скијалиштето се наоѓаат хотелот „Томиславов дом“ и станбената куќа „Снежна кралица“. Секоја зима, на Сљеме се одржува Светскиот скијачки куп на Снежната кралица.

Трофеј на Снежната кралица 2019, прво возење, 5 јануари 2019

Скијачки патеки и жичници

уреди

Скијалиштето Сљеме се состои од 5 (пет) скијачки патеки и 3 (три) жичници. Поставено е осветлување за ноќно скијање на две патеки (Црвен спуст и Бијела ливада).

Име на песната Висинска разлика Должина Изискателност
Црвен спуст 300 м 975 м тешка
Бел спуст 150 м 1.110 м лесна
Зелен спуст 110 м 480 м умерена
Бела ливада 80 м 390 м лесна
Син спуст 210 м 1.090 м умерена
Вкупна должина: 4.045 м
Име на жичницата Долна станица Горна станица Должина Капацитет
Тросед 730 m 1.030 m 870 м 1.700 лица / ч
Бела влечница 940 m 1.024 m 340 м 800 лица / ч
Зелена влечница 899 m 1.004 m 400 м 800 лица / ч

Дневно и ноќно скијање

уреди

За време на скијачката сезона на Сљеме е можно да се скија од 9 до 16 часот секој ден. Ноќно скијање е можно во вторник и четврток од 19 до 22 часот на патеките Црвен спуст и Бијела ливада.

Наводи

уреди