Скаларен бозон

бозон со спин еднаков на нула

Скаларен бозонбозон чиј спин е еднаков на нула. Поимот потекнува од квантната теорија за полето и се однесува на извесни преобразбени својства при Лоренцова трансформација.

ПримериУреди

  • Скаларни бозонски полиња од педагошки причини се користат во мошне популарната  -теорија во воведната литература од областа на кватната теорија за полето[1]. Оваа теорија обично служи како нагледен модел за прикажување на основните поими од квантната теорија на полето.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Michael E. Peskin and Daniel V. Schroeder (1995). An Introduction to Quantum Field Theory. Westview Press. ISBN 0-201-50397-2.