Синтија Е. Розенцвајг

Синтија Е. Розенцвајг (мом Јажиња) (родена c.1958) е американски агроном и климатолог на НАСА Годард Институтот за вселенски студии, кој се наоѓа во Универзитетот Колумбија, „кој помогна пионер проучување на климатските промени и земјоделството". Таа има над 300 публикации, над 80 рецензирани статии, има автор или уредувано осум книги. Таа, исто така, служела во многу различни организации кои работеле на развој на планови за управување со климатските промени, на глобално ниво со ИПЦЦ, како и во Њујорк по ураганот Сенди.

Образование и академска кариераУреди

Розенцвајг присуствувала на колеџот Кук (на Универзитетот Рутгерс) со диплома за уметности по земјоделски науки во 1980 година. Фокусот на Розенцвајг на земјоделството започнал во 1969 година, кога таа и нејзиниот иден сопруг изнајмиле и управувале фарма во Тоскана, Италија, берејќи грозје и маслинки и одгледувајќи животни како кози, свињи, патки и гуски. Таа одлучила да се врати на универзитетот за да студира земјоделство, добивајќи магистерска диплома за почви и култури на Универзитетот Рутгерс во 1983 година. За време на нејзиниот магистерски студии, таа била ангажирана од Институтот за вселенски студии на НАСА Годард да ги проучува земјоделските површини користејќи сателитски податоци. Таа потоа го стекнала својот докторат. од Универзитетот во Масачусетс Амхерст во науки за растенија, почва и животна средина во 1991 година.

Таа продолжила да работи за НАСА, каде што била на чело на Групата за климатски влијанија од 1993 година. Нејзината работа со Работната група за податоци на ИПЦЦ била признаена кога Нобеловата награда за мир во 2007 година била доделена заедно на Ал Гор и ИПЦЦ.

Таа, исто така, моментално работи како дополнителен професор на колеџот Барнард и исто така е виш научник за истражување на Институтот за Земјата на Универзитетот Колумбија.

Ангажирање на заедницата и застапувањеУреди

Додека била на НАСА и Годард Институтот за вселенски студии во Колумбија, Розенцвајг била пионер во проучувањето на влијанието на климатските промени врз земјоделството и човечките градови. Таа била вклучена во бројни работни групи кои се обидувале да проценат и да воспостават планови за управување со климатските промени, вклучувајќи:

 • Ко-претседавач, Њујорк Градски панел за климатски промени
 • Ко-лидер, регионална проценка на Митрополитот Источен брег на Националната проценка на САД за потенцијалните последици од климатската варијабилност и промени, спонзорирана од американската програма за истражување на глобалните промени
 • Водечки координативен автор на Четвртиот извештај за проценка на Работната група II на IPCC (поглавје „Забележани промени“)
 • Координативен Водечки Автор на Специјалниот извештај на IPCC за климатски промени и земјиште
 • Член на Работната група на IPCC за податоци и сценарија за проценка на влијанието и климата
 • Ко-уредник, прв извештај за проценка на UCCRN за климатските промени и градовите (ARC3).
 • Член на панелот на Њујоршкиот градски панел за климатски промени.
 • Ко-основач и член на Извршниот комитет на Проектот за споредба и подобрување на земјоделскиот модел (AgMIP)

Преглед на истражувањето на Розенцвајг може да се добие на нејзиниот профил на Гугл научник. Комплетна листа на нејзините публикации може да се добие од нејзината библиографија на веб-страницата на Институт за вселенски студии на НАСА Годард.

 • Rosenzweig, C.; Parry, M. L. (1994). „Potential impact of climate change on world food supply“. Nature. 367 (6459): 133. Bibcode:1994Natur.367..133R. doi:10.1038/367133a0.
 • CL Rosenzweig & ML Parry, "Climate Change and Agriculture", 1990 г.
 • Rosenzweig, C.; Karoly, D.; Vicarelli, M.; Neofotis, P.; Wu, Q.; Casassa, G.; Menzel, A.; Root, T. L.; Estrella, N. (2008). „Attributing physical and biological impacts to anthropogenic climate change“. Nature. 453 (7193): 353–357. Bibcode:2008Natur.453..353R. doi:10.1038/nature06937. PMID 18480817.
 • Сведоштво пред Конгресот, 17 април 2007 година.

НаградиУреди

 • Соработник на Гугенхајм
 • GSFC Honor Award - Science (2011)
 • GISS награда за најдобра публикација (2009)
 • GSFC Honor Award - Earth Science Achievement (2007)
 • Соработник, Американско здружение за унапредување на науката (2006)
 • Именуван како еден од 10-те на Природата: Десет луѓе кои беа важни во 2012 година“ од списанието Nature

Дополнително читањеУреди