Сесилија Викстрем

шведска политичарка

Сесилија Карин Марија Викстрем, родена Сундстрем, првично Нодбјорк (родена на 17 октомври 1965 година во Сванштајн, општина Оверторнеа, округот Норботен ) е шведска политичарка која служела како пратеник во Европскиот парламент од 2009 до 2019 година. Таа е член на Либералната партија на Шведска, дел од Алијансата на либералите и демократите за Европа .

Видеопретставување

Таа е и свештеник во шведската црква и автор на неколку книги. Таа била во брак со поранешниот шведски министер за образование Јан-Ерик Викстрем од 1995 до 2010 година, а претходно со шведскиот свештеник Бјорн Болин.

Сесилија Викстрем добила диплома по теологија на Катедрата за теологија на Универзитетот во Упсала во 1993 година. Таа имала различни позиции во шведската црква, како што се парохиски министер, универзитетски капелан, затворски капелан и канон на катедралата во Упсала.

Политичка кариера уреди

Пратеник во шведскиот парламент, 2002–2009 година уреди

Помеѓу 2002 и 2009 година, Викстрем била член на шведскиот парламент на Либералната народна партија (денес едноставно Либералите). Била заменик претседател на Комисијата за култура и заменски член на Комисијата за надворешни работи. Викстрем била многу ангажирана во прашањата поврзани со слободата на изразување, во Шведска, како и во други земји.

Во 2009 година Викстрем се кандидирала за изборите за Европскиот парламент на 7 јуни . Таа била третото име на листата на шведската Либерална народна партија и била избрана да ја претставува партијата во Европскиот парламент. Оттука, таа ја напуштила функцијата во шведскиот парламент во јули 2009 година.

Пратеник во Европскиот парламент, 2009–2019 година уреди

Викстрем е член на Европскиот парламент од 2009 година. Таа е член на групата на Европскиот парламент Алијансата на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Во Европскиот парламент, Викстрем од 2009 до 2014 година била полноправна членка на Комитетот за граѓански слободи, правда и внатрешни работи (ЛИБЕ) и Комитетот за правни прашања (ЈУРИ), каде што е и координаторка на групата АЛДЕ. Покрај нејзините комисиски задачи, таа била член на Советодавниот комитет на Европскиот парламент за однесување на членовите од 2012 до 2014 година [1]

Во пролетта 2013 година, Викстрем била назначена да ја претставува групата АЛДЕ во делегацијата која преговарала за нов договор меѓу Европскиот парламент и другите институции за тоа како Европскиот парламент треба да има пристап до доверливи документи поврзани со заедничката политика за безбедност и надворешни работи.

Таа била заменик член на Делегацијата во Комитетот за парламентарна соработка ЕУ-Молдавија, Делегацијата во Заедничкото парламентарно собрание АКП-ЕУ и Делегацијата во Парламентарното собрание на Евронест.

Во законодавниот дом 2014-2019 година, Викстрем била полноправен член на Комитетот за граѓански слободи, правда и внатрешни работи (ЛИБЕ) и претходно била заменски член на Комитетот за правни работи (ЈУРИ). На 7 јули 2014 година, таа била избрана за претседател на Комисијата за претставки . Од 2017 година, Викстрем претседавала со Конференцијата на претседатели на комитети. Таа исто така била член на Интергрупата на Европскиот парламент за Западна Сахара [2] и на Интергрупата на Европскиот парламент за ЛГБТ правата .[3] и потпретседател на Интергрупата за лица со посебни потреби.

На 29 март 2019 година, Либералната партија одлучила за својата листа на кандидати за изборите за ЕУ во 2019 година, на која Викстрем нема да се појави.[4]

Кандидатура за европски омбудсман уреди

Во 2019 година, Викстрем била една од петте кандидати за функцијата Европски омбудсман .[5] На последното гласање во Европскиот парламент на 18 декември 2019 година, таа се нашла на четвртото место, со само 38 гласа.[6]

Други активности уреди

Корпоративни одбори уреди

  • Бејер Алма, член на Управниот одбор (од 2018 година) [7]

Непрофитни организации уреди

  • Кенгур група, член
  • Кампања за основање на Парламентарно собрание на Обединетите нации, поддржувач [8]

Личен живот уреди

Викстрем напишала и објавила две книги. Во 2004 година таа ја објави När livet går sönder, книга за управување со кризи. Нејзината втора книга I tillitens tecken била објавена во 2006 година. Таа, исто така, имала различни позиции во националните и регионалните одбори, како што се шведскиот одбор на УНЕСКО, Одборот на округот на полицијата и групата Либерални жени во округот Упсала. Од 2001 година таа е сопственик и извршен директор на Wikström Consulting LTD.

Викстрем има торнедалско потекло.[9][10] Tiina Laitila Kälvemark

Наводи уреди

 

Надворешни врски уреди

  1. Annual Report 2012 European Parliament.
  2. Members European Parliament Intergroup on Western Sahara
  3. Members Архивирано на 27 март 2019 г. European Parliament Intergroup on LGBTI Rights.
  4. „Wikström inte med på Liberalernas EU-lista“. Göteborgs-Posten. Tidningarnas Telegrambyrå. 29 March 2019. Посетено на 12 April 2019.
  5. Cristina Gonzalez (December 12, 2019), The political proxy war driving the race for EU citizens’ champion Politico Europe.
  6. Cristina Gonzalez (December 18, 2019), Emily O’Reilly reelected as European ombudsman Politico Europe.
  7. Board of Directors Beijer Alma.
  8. „Statements“. Campaign for a UN Parliamentary Assembly (англиски). Посетено на 2017-09-28.
  9. „Cecilia Wikström: En halua nähdä populistien hallitsemaa Eurooppaa“ (фински). Sveriges Radio. 4 December 2013. Посетено на 21 August 2019. ... tornionlaaksolaistaustainen europarlamentaarikko Cecilia Wikström ...
  10. Laitila Kälvemark, Tiina (28 October 2006). „Valtiopäiviltä löytyy vieläkin ruotsinsuomalaisia“ (фински). Sveriges Radio. Посетено на 21 August 2019. ... on osin suomalainen tausta, samoin kansanpuolueen Cecilia Wikströmillä.