Сержипе

сојузна држава во Бразил

Сержипе (португалски: Sergipe) е една од 26-те сојузни држави во Бразил. Се наоѓа во североисточниот дел на државата, главен град е Аракажу. Државата има 2.228.489 жители и зафаќа површина од 21.910 [[км2]].

Грб на државата Сержипе