Харакири

начин на самоубиство
(Пренасочено од Сепуку)

Харакири (јапонски: 腹切り) или сепуку (јап. 切腹) — вид на ритуално самоубиство, карактеристично за културата на Јапонија.[1] Харакирито е едно од клучните делови од бушидо, кодексот на јапонските воини самураи. Самоубиството го изведувале личности кои ја изгубиле честа или тоа им го наредил господарот, или како израз на протест во случаи кога сопствените морални начела не се сложувале со господаровата наредба.

Вакизаши спремен за харакири

Наводи уреди

Надворешни врски уреди