Сеппуку

начин на самоубиство

Сеппуку (切腹) — вид на ритуално самоубиство, карактеристично за културата на Јапонија. Сепpуку е еден од клучните делови од бушидо, кодексот на јапонските воини самураи. Самоубиството го изведувале личности кои ја изгубиле честа или тоа им го наредил господарот, или како израз на протест во случаи кога сопствените морални начела не се сложувале со господаровата наредба.

Вакизаши спремен за сепуку

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди