Седум светски чуда на природата

Седумте светски чуда на природата претставува иницијатива која започнала во 2007 година со цел да се создаде список на седум чуда на природата од страна на луѓето преку глобална анкета. Иницијативата била покренета од страна на Бернард Вебер. Натпреварот завршил во 2011 година.

Следува список на седумте светски чуда на природата:

Место Земја Слика
Амазонија и реката Амазон  Боливија,  Бразил,  Колумбија,  Еквадор,  Франција (French Guiana),  Гвајана,  Перу,  Суринам,  Венецуела
заливот Халонг  Виетнам
водопадите Игуасу  Аргентина,  Бразил
островот Чеџу  Јужна Кореја
островот Комодо  Индонезија
Подземна река Пуерто Принсеса  Филипини
Трпезна Планина  ЈАР

Надворешни врски уреди