Сеара (португалски: Ceará) е една од 26-те сојузни држави во Бразил. Се наоѓа во североисточниот дел на државата, главен град е Форталеза. Во Сеара живеат 8,606,005 жители и зафаќа површина од 146,348 [[км2]].

Панорама на Форталеза, 1811 година