Свитјаз (украински: Світязь) — најдлабокото езеро во Украина. Се наоѓа во границите на Ковелски реон во Волинската Област. Припаѓа на групата Шацки Езера, сместени помеѓу реките Припјат и Буг[1], во близина на населбата Шацк, на територијата на Националниот природен парк Шацк (Волинске Полисија).

Туризам

уреди

Шацки Езера, особено Свитјаз, привлекуваат многу туристи, кои главно престојуваат во викендички и пансиони изградени околу езерото во близина на Шацк и селата (Свитјаз, Пулмо), како и во приватниот сектор, кој е многу популарен.

Ширината на плажите е од 5 до 50-60 м.

Панорами на езерото

уреди

Извори

уреди

Наводи

уреди
  1. Забокрицька М. Р., Хільчевський В. К., Манченко А. П. Гідроекологічний стан басейну Західного Бугу на території України [Електронний ресурс]. — К. : Ніка-Центр, 2006. — 184 с. — ISBN 966-521-397-0.