Свети Ромил Видински

Ромил Видински е христијански светец.

Родeн e во Видин. Бил учeник на св. Григориј Синаит. се подвизувал во неколку манастири. Во Раваница (во Србија) заeдно со него бил и Константин Цамблак. Овдe св.Ромил се упокоил во 1375 година.