Света Варвара

христијанска светица и маченичка

Света Варвара е еден од поголемите христијански празници, посветен на светата великомаченица Варвара (17/4 декември), обично се празнува со домашни служби. Tој ден се вари пченка – за да се завари, да се затече жито во полето и во амбарите. Во некои краишта со овој празник е поврзан и обичајот полазник (полаза).[1][2]

Света Варвара
Руска икона на Св. Варвара
Светица, Маченица
Роден(а) средина на III век,
Починал(а) крај на III или почеток на IV век
Слава

НаводиУреди

  1. Зорка Делиниколова, Обичаи сврзани со поедини празници и неделни дни во Радовиш, „Гласник на Етнолошки музеј“, 1, Скопје, 1960
  2. Tанас Вражиновски, Речник на народната митологија на Македонците, Прилеп-Скопје, 2000.