Сардури II (владеел: 764-735 година п.н.е.) — крал на Урарту, наследувајќи го неговиот татко Аргишти I. Урартското царство го достигна својот врв за време на неговото владеење, успешно водејќи поход против неколку соседни земји, вклучувајќи ја и Асирија.

Сардури II
Крал на Урарту
Владеење764–735 година п.н.е.
ПретходникАргишти I
НаследникРуса I
ДецаРуса I
ТаткоАргишти I
МајкаБагена
Приказ на Сардури II

Сардури II беше толку убеден во неговата моќ што тој подигнат голем ѕид кај Тушпа (денешен Ван) со следниот натпис:

"прекрасниот цар, силниот цар, царот на вселената, кралот на земјата на Најрите, царот без ниту еден еднаков на него, овчар за кој се прашува, стравувајќи од ниедна битка, цар кој ги смири оние кои не се покориле на неговиот авторитет."

Тој беше наследен од неговиот син, Руса I.

Галерија

уреди

Поврзано

уреди

Извори

уреди