Санта Клара (округ)

округ во Калифорнија, САД

Округот Санта Клара (англиски: Santa Clara) е шестиот најголем округ во Калифорнија, САД по број на жители. Според пописот од 2010 година, во округот Санта Клара живееле 1.781.642 жители. Седиштето на окгуот е во Сан Хозе, најголемиот град во оваа административна единица.

Универзитетот Станфорд