Самех
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ܣ,ܤ ס Самех Самех
Фонемска репрезентација (МФА): s
Позиција во азбуката: 15
Гематрија/Абџадска вредност: 60

Самех или симкет е петнаесетта буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во хебрејскиот, арамејскиот, феникискиот и сирискиот јазик. Буквата се користи за пишување на гласот „с“ (/s/). Современиот арапски јазик не ја користи оваа буква, туку користи модификација на буквата шин за запишување на овој глас. Сепак во традиционалната арапска азбука ја имало оваа буква.

Феникиската самех била основа за создавање на грчака буква кси (Ξ, ξ).[1]

Хебрејски

уреди
правописни варијанти
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ס ס ס    

Буквата се користи за пишување на гласот „с“ (/s/).

Кодирање

уреди
Знак ס ܣ ܤ
Уникоден назив HEBREW LETTER SAMEKH SYRIAC LETTER SEMKATH SYRIAC LETTER FINAL SEMKATH SAMARITAN LETTER SINGAAT
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1505 U+05E1 1827 U+0723 1828 U+0724 2062 U+080E
UTF-8 215 161 D7 A1 220 163 DC A3 220 164 DC A4 224 160 142 E0 A0 8E
Бројчена ознака ס ס ܣ ܣ ܤ ܤ ࠎ ࠎ
Знак 𐎒 𐡎 𐤎
Уникоден назив UGARITIC LETTER SAMKA IMPERIAL ARAMAIC LETTER SAMEKH PHOENICIAN LETTER SEMKA
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66450 U+10392 67662 U+1084E 67854 U+1090E
UTF-8 240 144 142 146 F0 90 8E 92 240 144 161 142 F0 90 A1 8E 240 144 164 142 F0 90 A4 8E
Бројчена ознака 𐎒 𐎒 𐡎 𐡎 𐤎 𐤎

Наводи

уреди
  1. Muss-Arnolt, W. (1892). On Semitic Words in Greek and Latin. Transactions of the American Philological Association v. 23, p. 35-156. The Johns Hopkins University Press.