Самали Кијинги

Самали Кијинги е адвокатка за финансии од Австралија / Уганда [1] која служи како директор за правни работи во Африканската банка за извоз и увоз, од април 2017 година.[2]

Ран живот и образованиеУреди

Самали е родена од родители од Уганда, покојната Робина Касирие Кијинги, адвокатка и д-р Агреј Кијинги, кардиолог. Таа има диплома за право и уметност по меѓународни студии и диплома за правна пракса, и двете доделени од Универзитетот за технологија во Сиднеј, во Сиднеј, Австралија .[3] Таа, исто така, е примена како адвокат во Нов Јужен Велс, Австралија и во Англија и Велс .[3]

КариераУреди

Г-ѓа Кијинги ја започнала својата кариера како банкарски адвокат во Ashurst LLP, кој претходно бил Блејк Досон Волдрон, во Сиднеј, Австралија. Таа потоа работела како постар соработник во Клифорд Ченс, во Лондон.[4]

Таа, исто така, работела како директор и раководител на Регулаторната политика и советодавната група за хартии од вредност во Deutsche Bank, со седиште во Лондон. Во времето кога била ангажирана од Афрексимбанк, таа била независен консултант кој ги советува корпорациите и регулаторите за пазарите на капитал.[3][4]

Во Африканската банка за извоз на увоз, таа служи како директор за правни услуги и како корпоративен генерален советник.[2][3][4]

Други размислувањаУреди

Кијинги е основачки член на Комитетот за стекнување на африканска уметност, на галеријата за модерна уметност Тејт, во Лондон, Обединетото Кралство.[1]

Во 2018 година, Кијинги била призната како една од 100-те највлијателни луѓе со африканско потекло под 40-годишна возраст, од страна на The Most Influential 100 Company .[5]

ПоврзаноУреди

  • Африканска банка за извоз и увоз
  • Силвија Тамале
  • Пенина Тукамвесига
  • Трпение Tumusiime Rubagumya

НаводиУреди

 

Надворешни врскиУреди

  1. 1,0 1,1 Martin Lurther Oketch (8 October 2019). „Afreximbank will increase trade financing in Uganda - Kiyingi“. Посетено на 12 March 2020. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „1R“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. 2,0 2,1 Andrea Ayemoba (21 April 2017). „Afreximbank Appoints Samallie Kiyingi Director of Legal Services“. African Business Communities. Посетено на 13 October 2019. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „2R“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Hogan Lovells (2018). „Samallie Kiyingi: General Counsel, African Export Import Bank“. London, United Kingdom: Hogan Lovells. Посетено на 13 October 2019. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „3R“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „3R“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  4. 4,0 4,1 4,2 Segun MIPAD (7 May 2018). „Meet Samallie Kiyingi“. MIPAD.Org. Посетено на 13 October 2019. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „4R“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „4R“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  5. Afreximbank (6 May 2018). „Afreximbank's Legal Director Named Among 2018 Most Influential People of African Descent“. African Export–Import Bank (Afreximbank). Посетено на 12 March 2020.