Саисијатски јазик

Сасијатски јазик — дел од подгрупата на формозански јазици од семејството на австронезиски јазици. Јазикот го зборуваат околу 4.750 жители во Тајван.

Сасијатски јазик
Застапен воТајван
Говорници4750 (2002)  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3xsy

Дијалекти и распространетост

уреди

Територијата на која се зборува сасијатскиот јазик е мала и таа се наоѓа во северозападниот дел на Тајван. Јазикот има два главни дијалекта, и тоа:

  1. таиски
  2. тунгоски

Кулонскиот јазик, исчезнат формозански јазик, е сличен со сасијатскиот јазик. Денес јазикот воглавни го зборуваат постари лица, но има и мал број деца. Поголемиот број од Сасијатите зборуваат кинески или атајалски јазик. Иако јазикот има голем број на говорници, сепак истиот се смета за загрозен.

Користена литература

уреди

Поврзано

уреди