Сага за Рагнар Лодброк

Сагата за Рагнар Лодброк (старонордиски: Ragnars saga Loðbrókar)е исландска сага од 13 век за викиншкиот владетел Рагнар Лодброк. Дел е од ракописот наречен Сага за Велсунгзите.

Содржина уреди

Во сагата се раскажува за потеклото на Аслауг, за тоа како Рагнар ја запросил Тора Боргархјорт, за неговиот подоцнежен брак со Аслауг, за подвизите на неговите синови во битките, како и за смртта на Рагнар на рацете на кралот Ела од Нортумбрија.[1]

Изворите за сагата ги вклучуваат Адам Бременски и Саксон Граматик, со чија Gesta Danorum (книга IX) се преклопуваат описите за извршувањето на Тора, за бракот на Рагнар со Аслауг и за подвизите на неговите синови. Сагата за Рагнар еден дел од Сагата за Велсунгзите, што претставува врска меѓу легендарните фигури Сигурд и Бринхилд и историските настани од 9 до 11 век, како и престижот на норвешката кралска куќа преку приказните за Сигурд и неговиот предок.[1]

Надворешни врски уреди

Извори уреди

  • Schlauch, Margaret (1978). The saga of the Volsungs: the saga of Ragnar Lodbrok together with the Lay of Kraka. New York: Ams Press. ISBN 978-0404147044.

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 McConnell, Winder (2013). The Nibelungen Tradition: An Encyclopedia. Routledge. стр. 77–78. ISBN 978-1136750199.