Саат кула Етфал

Саат кулата Етфал (турски: Etfal Hastanesi Saat Kulesi) е саат кула која се наоѓа во дворот на истоимената болница, во Шишли, Истанбул, Турција - на европската страна од градот. Таа била изградена во времето на Абдул Хамид II (владеел од 1876-1909), а нејзин архитект бил Мехмет Шукру бег.

Саат кула Етфал
Etfal Hastanesi Saat Kulesi
Etfal Hospital Clock Tower.jpg
Општи податоци
ГрадИстанбул
ЗемјаТурција

Кулата е висока 20 метри, а како главен материјал којшто бил користен при нејзината изградба е мермерот.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди