Рукајски јазик — дел од подгрупата на формозански јазици од семејството австронезиски јазици. Јазикот се зборува во Тајван од околу 10.000 Рукајци, староседелско население на островот.

Рукајски јазик
Застапен воТајван
Говорници~10,000  
Јазично семејство
австронезиско
  • цоуско-рукајски ?
    • рукајски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3dru

Рукајскиот јазик е уникатен формозански јазик по тоа што нема фокусен систем.[1] Исто така, овој јазик е јазик со најмногу согласки, односно 23, а самогласките имаат контраст на должина.[2] Јазикот разликува жив/ нежив, за разлика од останатите формозански кои разликуваат личен и неличен аспект.

Фонологија уреди

Рукајскиот јазик ги содржи следните гласови (Zeitoun 2007):

  • 15 согласки, и тоа: /p, t, k, ’, v, s, h, dh, c, m, n, ng, l, r, lr/
  • 4 самогласки, и тоа: /a, i, e, o/

Наводи уреди

  1. „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-08-06. Посетено на 2011-05-09.
  2. Blust, Robert A. The Austronesian Languages. Canberra: Pacific Linguistics, Research School of Pacific and Asian Studies, Australian National University, 2009. ISBN 0858836025, 978-0858836020.

Користена литература уреди

  • Elizabeth Zeitoun. 2007. A grammar of Mantauran (Rukai). Taipei: Institute of Linguistics, Academia Sinica. Language and Linguistics Monograph Series A4-2. xviii + 551 pp. ISBN 978-986-01-1219-1.

Поврзано уреди