Роберт Рајан (писател)

Роберт Рајан (англиски: Robert Ryan, роден 1963), или познат како Том Нил (Tom Neale) е англиски писател, новинар и сценарист. Рајан е роден во Ливерпул, Англија, но се преселил во Лондон за да студира природни науки. Неговата писателска кариера ја започнал во доцните 1980-ти години. Тој објавувал за The Face, Arena, американското издание на GQ и Sunday Times.

Неговиот прв роман се нарекува Underdogs и го објавил во 1999 година во соработка со Гај Баркер. До 2010 година, тој има објавено уште 11 романи и се очекува да објави роман во 2011.[1] Меѓу неговите најпознат и најуспешни дела се „Смртта на мразот“ и „Империја од песок“. Исто така тој е познат по „Рано едно утро“ (2002), „Синото пладне“ (2003), и „После полноќ“ (2005).[2]

РоманиУреди

 • Underdogs (1999)
 • Nine Mil (2000)
 • Trans Am (2001)
 • Челичен дожд
 • Бакарен бакнеж
 • Рано едно утро (2002)
 • Сино пладне (2003)
 • Night Crossing (2004)
 • После полноќ (2005)
 • Последниот изгрев (2006)
 • Умирајќи ден (2007)
 • Империја од песок (2008)
 • Смртта на мразот (2009)
 • Црвен сигнал (2010)

НаводиУреди