Ригведа

веда во хиндуизмот

Ригведа (санскрит : ऋग्वेद ṛgveda, од ṛc „пофалби“ и veda „знаење“) — староиндиска збирка на ведски санскритски химни. Таа е една од четирите свети канонски текстови (Ерути) на хиндуизмот позната како Веда.[1]

Ракопис на Ригведа ( падапата ) во Деванагари, почетокот на 19 век. По писмената śrīgaṇéśāyanamaAu3m ( śrīgaṇéśāyanamaAu3m ), првиот ред ја има првата пада, RV 1.1.1a ( agniṃ iḷe puraḥ-hitaṃ yajñasya devaṃ ṛtvijaṃ ). Акцентот на теренот е обележан со поткривања и вертикални преголеми точки во црвена боја.

Наводи

уреди
  1. Antonio de Nicholas (2003), Meditations Through the Rig Veda: Four-Dimensional Man, ISBN 978-0595269259, p. 273