Реформирана црква со синџири во Сату Маре

Црква со Синџири е реформирана црква во Сату Маре, Романија, и е една од најстарите цркви во градот.

Црква Сату Маре со синџири, Романија

Сместена е на плоштадот Пачи, изградена е врз основа на плановите на Преинлих Сигизмунд, инженер, помеѓу 1793 и 1802 година. Црквата има вредна колекција на чинии, дискови и чаши кои датираат од 1657 до 1679 година, како и најстарото ѕвоно во Сату Маре, кое датира од 1633 година. Црквата е опкружена со столбови поврзани со синџири, па оттука и името Црква со Синџири.

Мебелот во црквата бил рачно изработен помеѓу 1799 и 1807 година, од даб, од мајсторот Фриц Јосиф.

Надворешни врски

уреди

47°47′43″N 22°52′31″E / 47.79533° СГШ; 22.87515° ИГД / 47.79533; 22.87515