Референдум во Општина Босилово (2017)

Референдум во Општина Босилово (2017)референдум на локално ниво кој се одржал во Општина Босилово на 3 септември 2017 година.[1]. Жителите на Општина Богданци се изјаснувале по две референдумски прашања, дали се за или против отворање на рудникот за бакар и злато Иловица и дали се за или против отворање на рудници за металични минерални суровини во општината.

Референдум во Босилово
3 септември 2017 (2017-09-03)

Дали сте за или против отворање на рудникот за бакар и злато Иловица?

Дали сте за или против отворање на рудници за металични минерални суровини во општината?
МестоположбаОпштина Босилово

Овој референдум бил неуспешен поради тоа што не гласале повеќе од половина од вкупниот број на регистрирани гласачи, односно, на референдумот излегле 32,5% од регистрираните гласачи или 3.992-ца.[2]

Кампањата за овој референдум била во организација на граѓанската иницијатива „Спас за струмичката котлина – Стоп за рудникот Иловица“[3]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди