Република Коспаја

Република Коспаја (италијански: Repubblica di Cospaia) — мала држава во рамките на денешна Италија, сместена во северна Умбрија, од 1440 до 1826 година. Неочекувано стекнала независност во 1440 година, откако папата Евгениј IV, вмешан во борба со Советот на Базел, извршил продажба на територија на Република Фиренца. По грешка, мал појас земја останал неспомнат во договорот за продажба и неговите жители се прогласиле за независни.

Република Коспаја
Repubblica di Cospaia

1440–1826
 


Знаме

Главен град Коспаја
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Република
Историја
 -  Основана 1440
 -  Поделена 25 мај 1826