Растегаи е вид руски пирог со отвор во горниот дел.

Растегаи

ИсторијаУреди

Јадењето било многу популарно во царска Русија.

ИнформацииУреди

Полнењето обично содржи риба, но може да содржи и месо, црн дроб, ориз или печурки.

Отворот во јадењето растегаи се користи за додавање супа во полнењето.

Во литературатаУреди

Јадењето се споменува во Мртви души на Николај Гогољ и во Москва и Московјаните на Владимир Гилјаровски.[1] [2]

НаводиУреди

  1. Леонид Зданович. Кулинарный словарь, Расстегай. Москва: Вече, 2001, ISBN 5-7838-0923-3 (Leonid Zdanovich. Culinary dictionary, "Rasstegai". Moscow: Veche, 2001; in Russian)
  2. Rasstegai: The pie proudly served by Moscow innkeepers. Russia Beyond