Радојка Трајанова

Радојка Трајанова (Кочани, 8 јуни 1956) — македонски писател, дипломиран економист, дописен член на МАКЕДОНСКО ЛИТЕРАТУРНО ДРУШТВО „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ - СИДНЕЈ.

Радојка Трајанова
Роден 8 јуни 1956
Кочани, СР Македонија СР Македонија
Занимање дипломиран економист, сметководител и писател

ЖивотописУреди

Родена е на 8 јуни 1956 година во Кочани. Со основно и средно образование се стекнува во Кочани, а потоа дипломирала на Економскиот факултет во Скопје. Со литература се сретнува уште од својата најрана младост и таа е нејзина голема љубов. Пишува пеозија, проза, драми во стих и драмски текстови, епови, поеми, романи и други литературни форми. Досега има напишано повеќе различни дела од различни литературни жанрови[1].

Книжевно творештвоУреди

  • СОПСТВО (Скопје: Драма во Стих, Југореклам 2001);[2]
  • Бесмртност (Скопје: Макстен Графика Скопје, 2004);
  • Ветришта (Скопје: Де Гама, 2008);
  • Мудрецот (Скопје: Југореклам, 2008);[3]
  • МАКЕДОНСКА САГА (Скопје: ЈУГОРЕКЛАМ, 2007);[4]
  • Убавата страна на љубовта (Скопје:Де Гама, 2008).

НаводиУреди

  1. Ветришта. Скопје: Де Гама. 2008. стр. 105. ISBN 9989-9531-9-8. На |first= му недостасува |last= (help)
  2. СОПСТВО. Скопје: Југореклам. 2001. ISBN 9989-52-012-7. На |first= му недостасува |last= (help)
  3. Мудрецот. Скопје: Југореклам. 2008. ISBN 9899-52-021-6 Проверете ја вредноста |isbn=: checksum (help). На |first= му недостасува |last= (help)
  4. Македонска Сага. Скопје: Југореклам. 2007. ISBN 9899-52-017-8 Проверете ја вредноста |isbn=: checksum (help). На |first= му недостасува |last= (help)