Пујумски јазик

Пујумски јазик — дел од подгрупата на формозански јазици од семејството австронезиски јазици. Јазикот го зборуваат нешто помалку од 8.000 жители во Тајван, повеќето постари лица.

Пујумски јазик
Застапен воТајван
Говорниципомалку од 8,000  
Јазично семејство
австронезиско
 • пујумски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3pyu

ДијалектиУреди

Внатрешната структура на јазикот, односно дијалектите, се дадени од Тинг во 1978 година.[1]

 • протопујумски
  • нанваншки
  • (главна гранка)
   • пинаски-уливеливечки
   • рикавуншки
   • касавакан-катипулски

ГраматикаУреди

СинтаксаУреди

Редоследот на зборовите во реченицата започнува со глагол.

Во јазикот постојат следните членови (Cauquelin 1991:27):

 • i - еднина, личен
 • a - еднина, неличен
 • na - множина, личен и неличен

НаводиУреди

 1. Ting, Pang-hsin [丁邦新]. 1978. Reconstruction of Proto-Puyuma Phonology [古北南語的擬測]. Bulletin of the Institute of History and Philology, Academia Sinica, 49:321-391.

Користена литератураУреди

 • Cauquelin, Josiane. 1991. Dictionnaire Puyuma-Français. Paris: École française d'Extrême-Orient.
 • Cauquelin, Josiane. 2004. The aborigines of Taiwan: the Puyuma — from headhunting to the modern world. London, New York: RoutledgeCurzon.
 • Teng, Stacy Fang-Ching (2008), A reference grammar of Puyuma, an Austronesian language of Taiwan, Pacific linguistics, 595, Canberra: Pacific Linguistics, Research School of Pacific and Asian Studies, Australian National University
 • Ting, Pang-hsin [丁邦新]. 1978. Reconstruction of Proto-Puyuma Phonology Архивирано на 13 декември 2014 г. [古北南語的擬測]. Bulletin of the Institute of History and Philology Архивирано на 7 јули 2011 г. [歷史語言研究所集刊], Academia Sinica, 49:321-391.

ПоврзаноУреди