Договор од Прут

(Пренасочено од Прутски мировен договор)

Прутскиот мировен договор е договор кој бил потпишан кај реката Прут меѓу Османлиското Царство и Руската Империја на 21 јули 1711 година. Овој договор го означил крајот на Руско-турската војна (1710-1711)[1].

Договор од Прут

1711
Потпишан21 јули 1711
МестоПрут
Потписници Османлиско Царство
Русија Руска Империја

Според договорот, Русија се обврзала да ги врати териториите околу Азовско Море, заедно со градот Таганрог. Освен тоа, неколку руски тврдини требало да бидат разрушени, а рускиот цар ветил дека нема да се меша во работите со Полско-литванската Државна Заедница[2]. Шведска се разлутила поради прифаќањето на Османлиите. Во следните две години Шведска повторно се обидувала да ја турне Отоманското Царство во војна со Русија.

НаводиУреди

  1. Treaty of Pruth, Alexander Mikaberidze, Conflict and Conquest in the Islamic World: A Historical Encyclopedia, Vol. 1, ed. Alexander Mikaberidze, (ABC-CLIO, 2011), 726.
  2. Kenneth Meyer Setton, Venice, Austria, and the Turks in the Seventeenth Century, Vol. 192, (The American Philosophical Society, 1991), 422.