Прсти на рацете — израстоци на рацете на луѓето и другите примати. Едно лице има пет прсти на рацете[1], а исклучоци се случаите кога луѓето имаат полидактилија, олигодактилија или некој друг вид аномалија. Прстите на рацете се: палец, показалец, среден прст, домал прст и мал прст.

Прсти на рацете

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Tracy L. Kivell; Pierre Lemelin; Brian G. Richmond; Daniel Schmitt (10. 8. 2016). The Evolution of the Primate Hand: Anatomical, Developmental, Functional, and Paleontological Evidence. Springer. стр. 7—. ISBN 978-1-4939-3646-5. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)

Надворешни врски уреди