Просветителство во Шпанија


Периодот на просветителството (шпански: 'Ilustración') во Шпанија започнал во XVIII век по симнувањето од власт на Хабсбуршката династија од страна на династијата на Бурбоните. Во текот на просветителството во Шпанија биле воведени големи реформи од страна на властите во Шпанија во сите области на животот.

Дел од темата Шпанија

Историја на Шпанија

Escudo de España (mazonado).svg
Античка историја

Рана историја
Иберија
Хиспанија

Среден век

Визиготи и Визиготско кралство
Свеви и Кралство Галиција
Спанија
ел-Андалуз
Реконквиста

Кралство Шпанија

Хабсбуршка Шпанија
Просветителство во Шпанија

Република

Прва Шпанска република
Реставрација
Втора Шпанска република
Шпанска граѓанска војна

Модерна Шпанија

Франкова Шпанија
Прва светска војна
Втора светска војна
Демократска Шпанија
Шпанија

Портал:Шпанија

Просветителството во Шпанија започнало истоивремено со започнувањето на војната за шпанското наследство, а завршило по крајот на Наполеоновите војни.