Пријап - во старогрчката митологија, бог на плодноста на нивите и на стадата. Неговите статуи биле неугледни, изделкани од некакво дрво, најчесто од смоквино, зашто тоа било најобично. Тој бил претставуван со огромен полов орган, како симбол на плодноста.[1]

Пријап, фреска од Помпеја

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 114.