Пречкеста неправилна галаксија

Пречкеста неправилна галаксијанеправилна веријанта на пречкестата спирална галаксија. Examples include the Големиот Магеланов Облак[1] and NGC 6822.[2] Некои од нив може да бидат џуџести спирални галаксии, изобличени во неправилен облик од плимни заемодејства со помасивен сосед.

Арп 299 — пар од заемоделувачките пречкести галаксии IC 694 и NGC 3690 кои станале неправилни поради заемодејството.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Sidney van den Bergh, The Local Group of Galaxies, National Research Council of Canada
  2. „Norbert Przybilla, Quantitative Spectroscopy of Supergiants, Munich, 2002“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2007-09-30. Посетено на 2018-03-08.