Преподобен Макариј Јовањски

Преподобен Макариј Јовањски роден како Милан Миловановиќ (Краљево, 5 август 1894Манастир Јовање, 29 јуни 1949) Бил архимандрит на Манастирот Јовање, професор на Белградскиот универзитет и духовник.

Преподобен Макариј Јовањски
Портрет
Светец
Роден(а) 6 август 1894, Краљево, Србија
Починал(а) 29 јуни 1949, Манастир Јовање, Србија
Почитуван(а) во православие
Слава 16 јуни
Обележја Архимандрит
Гробот на Св. Макариј во манастирот Јовање

ЖитиеУреди

Отец Макариј е роден е 5 августа 1894 година во Краљево, од побожни православни родители Петар и Анастасија, кои потекнувале од Тетовско, од каде еден предок на о. Макариј пребегал во Краљево, носејќи ги во кошници своите деца. Световното име Милан го добил по празникот на кој се родил. Татко му на Петар, познатиот поп Пера, бил најмалку седми по ред свештеникод старата фамилија Попови. И Петар учел богословија ( два класа ), меѓутоа, татко му го повлекол од училиштето па тој подоцна прислужувал при храмот и при домашните богослужења, со тоа го одржувал духот на црковноста и побожноста во домаќинството во кое растел малиот Милан. Мајка му Анастасија била од една угледна домаќинска фамилија од околината на Врање. Изродила осум деца, но преживеале само три: ќерката Стојна и синовите Стојадин и Милан.[1]

НаводиУреди

  1. „Православне молитве за сваки дан и сваку потребу: JEROMONAH MAKARIJE (MILOVANOVIĆ)“. Православне молитве за сваки дан и сваку потребу. Посетено на 2021-11-02.

Надворешни врскиУреди